Vyberte stranu

Email scam, phishing scam – čo to je a ako mu predísť alebo minimalizovať jeho následky?

Čo to je phishing?

Phising je keď Vám hacker pošle email, ktorý vyzerá ako keby pochádzal z oficálneho zdroja ako napr. banka, obchodný partner alebo štátna inštitúcia, a nabáda Vás, aby ste zadali alebo poslali niekde svoje osobné údaje alebo údaje o Vašom účte.

Ako prebieha phishing?

Predstavte si, že Vám príde email, že Váš účet bol hacknutý. E-mail obsahuje link na webstránku, kde zádate informácie o Vašom účte a skontrolujete si či sú Vaše informácie v bezpečí. Čo teraz? Máte podozrenie, že môže ísť o podvod, ale zároveň by ste si chceli overiť či je Váš účet v bezpečí. nerozvážna impulzívna reakcia a kliknutie na link môže mať rovnako negatívny výsledok a ignorovanie varovania. Najlepšie riešenie je skúsiť nájsť iný spôsob ako overiť bezpečnosť Vašich údajov a účtu, napr. telefonickým alebo iným kontaktovaním inštituúcie odkiaľ mala správa prísť.

Ako si overiť či ide o phising?

Pozrite sa detailne kto je odosielateľ správy. Väčšina organizácií ako banky a štátne inštitúcie majú nastavené procesy a pravidlá tak, že od Vás nikdy nebudú žiadať informácie o Vašom účte cez email. Ak si nie ste istí legitímnosťou emailu kontaktujte organizáciu cez ich oficiálnu webstránku alebo telefonicky a opýtajte sa ich. Ak email prišiel od neznámeho odosielateľa, ktorý ale vyzerá legitímne, spravte si prieskum na internete a vyhľadajte či podobný email neprišiel ďalším ľuďom alebo či niekde nenájdete zverejnenú informáciu, že táto správa bola označená ako spam alebo podvod. Ak chcete kontaktovať odosielateľa, nerobte to cez odkaz, ktorý Vám poslali správe ale skúste si vyhľadať ich oficiálnu webstránku a oficiálne kontakty na internete.

Čo urobiť ak ste predsa len klikli na podorizvý link a zadali tam svoje údaje?

Zmeňte si heslo k dôležitým účtom ako je banka, email, sociálne média a k iným účtom, ktoré sú prepojené alebo mohli byť ovplyvnené (napr, ste do nich používali rovnaké heslo). Ak ste doteraz používali rovnaké heslo do viacerých účtov, nerobte to ďalej. Nastavte si pre každý účet unikátne heslo. Ideálne silné heslo je dlhé, obsahuje kombináciu malých a veľkých písmen, číslice a špeciálne znaky. Skontrolujte si dôležité účty ako je banka, emaily, zistite či neboli zaznamenané podozrivé prístupy, prevody alebo iné aktivity. Ak si nie ste istí či sú už Vaše účty a údaje v bezpečí, zavolajte do banky a ostatných inštitúcií, skontrolujte s nimi bezpečnosť a prípadné podozrivé aktivity na svojom účte, prípadne si dohodnite dodatočné možnosti zabezpečenia účtu do budúcnosti.

Niečo o nás

Ďakujeme, že čítate naše články, ak práve rozmýšľate nad Google reklamou alebo novou webstránkou, ozvite sa nám, poradíme Vám a spravíme grafický návrh zdarma.

Návrh dizajnu zdarma

Uvažujete nad novým webom, alebo plánujete modernizáciu starého?

Využite našu akciu, vypracujeme Vám návrh dizajnu zadarmo.