Vyberte stranu

Aké online riziká ohrozujú Vašu webstránku alebo eshop? Ako môžem zabezpečiť svoju webstránku? Ako zabezpečím svoje zariadenia?

Predstavte si zámok svojom dome. Zámok je tam na to, aby chránil Vaše cennosti, elektroniku, dokumenty a Vás.

Rovnako ako dom aj webstránka potrebuje ochranu. Cennosti, ktoré treba chrániť sú napríklad čísla platobných kariet, osobné informácie zamestnancov či zákazníkov.

Ak Vaše dáta nie sú správne zabezpečené, hrozí riziko ich úniku, ktoré môže viesť k vážnym následkom pre Vás, Vašich zamestnancov aj zákazníkov.

Riziká

Až 51% percent kybernetických útokov je smerovaných na malé a stredné firmy.

Najbežnejšie spôsoby ako útočníci zneužívajú ukradnuté dáta sú podvody s kreditnými kartami, daňové podvody, zneužitie identity človeka.

Kybernetický útok privedie niektoré malý firmy až do krachu.

Bezpečnosť firmy je trvalý a priebežný proces, ale sú zákaldné veci, ktoré môžete urobiť hneď.

Bezpečnosť firmy je trvalý a priebežný proces, ale sú základné veci, ktoré môžete urobiť hneď.

Silné heslo, základ bezpečnosti

Používajte bezpečné heslo. Je to prvá línia ochrany pred únikom informácií. Kažý dôležitý účet – email, banka, a podobne – potrebuje samostatné rôzne heslo. Týmto spôsobom, ak aj niekto získa heslo k jednému z Vašich účtov, nebudú ostatné ohrozené. ABy bolo heslo bezpečné malo by byť dlhé a komplexné s použitým kombinácie malých a veľkých písmen, číslic a špeciálnych znakov. Čím viac, tým bezpečnejšie. Ak zabudnete heslo, treba mať nastavený systém na obnovu. Obvykle je to druhý email alebo telefónne číslo. Výhoda takýchto riešení je, že ak sa niekto pokúsi dostať do Vášho účtu na Vás druhý email alebo telefónne číslo Vám príde správa o podozrivej aktivite.

Čo to je phishing a ako sa pred ním chrániť

Veľa útokov prichádza cez emailovú schránku. Phishing je keď Vám utočník pošle správu, ktorá vyzerá ako keby Vám ju poslala banka, obchodný partner alebo štátna organizácia. Tieto emaily vyzerajú oficiálne a seriózne, je ľahké pomýliť si ich s legitimnymi emailami. Ak Vás emailová správa nabáda, aby ste niekde zadali alebo poslali osobné údaje, prihlasovacie údaje k účtu a podobne, treba zvýšiť opatrnosť. Banky a iné oficiálne inštitúcie o údaje nežiadajú týmto spôsobom.

Nebezpečné prílohy – malware

Ide štandardne vyzerajúce súbory, do ktorých je vložený škodlivý kód – malware. Pred otvorením podozrivej prílohy sa uistite, že ide o súbor od dôveryhodného odosielateľa. Podozrivé prílohy neotvárajte ak nemusíte.

Neželané preposlanie Vašich emailov

Hackeri dokážu niekedy v tajnosti nastaviť automatické preposielanie Vašich emailov na svoju adresu. Pravidelne kontrolujte v nastaveniach Vašej emailovej schránky alebo klienta či tam nepribudlo podozrivé preposielanie, ktoré ste VY nenastavili. Ak Váš emailový účet umožňuje sledovanie aktivity a prístupov k účtu, pravidelne si ich kontrolujte. Ak je niečo podozrivé, zmeňte si okamžite heslo.

Https vs. http

Ak na akejkoľvek stránke zadávate svoje heslo, uistite sa, že stránka začína https namiesto http. Stránky s https sú zabezpečené SSL certikátom, ktorý zabezpečuje šifrovaný prenos dát (Vášho hesla) medzi Vaším počítačom a serverom, na ktorom je webstránka umiestnená.

Zabezpečenie zariadení

Nastavte všetky svoje zariadenia: počítač, tablet, telefón, aby sa po určenom čase neaktivity automaticky zamkli či odhlásili.

Nastavte si na prihlásenie do zariadení heslo alebo PIN kód a nedávajte si 1234 🙂

Niečo o nás

Ďakujeme, že čítate naše články, ak práve rozmýšľate nad Google reklamou alebo novou webstránkou, ozvite sa nám, poradíme Vám a spravíme grafický návrh zdarma.

Návrh dizajnu zdarma

Uvažujete nad novým webom, alebo plánujete modernizáciu starého?

Využite našu akciu, vypracujeme Vám návrh dizajnu zadarmo.