Vyberte stranu

CDN je po anglicky skratka pre Content Delivery Network. Vďaka použitiu CDN vaši klienti z iného kontinentu načítavajú obsah vašej stránky zo servera umiestneného bližšie ku nim. CDN je skupina serverov umiestnená v rôznych geografických polohách za účelom zrýchlenia načítania obsahu, napríklad z webovej stránky. Jednou z hlavných úloh CDN je znížiť tzv. latenciu. Latencia je oneskorenie, doba odozvy, je to doba, počas ktorej putujú data medzi serverom a prehliadačom návštevníka.

Čo spôsobuje latenciu?

Pri prenose dát majú svoje zásluhy na latencii nie len WiFi routre, ale aj optické káble majú svoje limity. Takisto routre, ktoré smerujú vaše dáta po svete a analyzujú hlavičky sieťových packetov, a čakanie na rôzne úložiská, ktoré ukladajú a čítajú vaše dáta počas toho ako putujú svetom. Aj rýchlosť svetla má svoj podiel na latencii, v optickom kábli prebehne informácia rýchlosťou svetla za 200ms, ale v praxi na vzdialenosť 5000km počítajte s latenciou cca 160 – 245ms spôsobenou samotnou rýchlosťou informácie v optickom kábli.

Prečo a ako znižovať latenciu?

Rýchlosť webu je závislá čiastočne aj od latencie. Aj keď je váš server akokoľvek rýchly, ak sa váš klient pripája zo vzdialeného konca sveta, latencia zvýši čas načítania stránky a nepomôže často ani kvalitný a drahý hosting server.

Latenciu znížite napríklad použitím CDN, ale aj rôznymi nastaveniami servera ako napríklad zavedením HTTP/2, znížením priemerného počtu HTTP požiadaviek na stránku a správnym nastavením cache.

CDN a zisk?

Ak máte medzinárodnú klientelu, ste firma, ktorá chce osloviť svojou profesionalitou a kvalitou poskytovaných služieb, pomalá stránka znižuje vaše šance na úspech.

Váš potenciálny klient môže hodnotiť rýchlosť stránky nie len z pohľadu jej funkčnosti a pohodlia prehliadania stránky. Pomalá stránka môže naznačiť aj vašu ochotu/neochotu modernizovať, investovať do dostupných technológií. Ak ste dodávateľ technológií alebo služieb, pomalá stránka môže byť signál, že budete poskytovať spomalenú online podporu pre svojich zákazníkov.

Štúdie poukazujú na vysokú mieru odchodov zo stránky (bounce rate) pri pomalom načítaní stránky. Návštevník usúdi, že vám stránka nefunguje alebo stratí trpezlivosť.

Firmy po celom svete skúmajú, ako rýchlosť webu ovplyvňuje ich tržby. Pre niektoré firmy z oblasti e-commerce každá sekunda zrýchlenia webu znamená nárast tržieb medzi 3 až 15%.

Ako presne CDN funguje?

Vaša stránka je väčšinou uložená a prevádzkovaná na serveroch v konkrétnej geografickej oblasti. Napríklad v datacentre v Bratislave. Ak máte správne nastavené CDN, statické súbory z vašej stránky váš návštevník zo zahraničia načíta zo servera, ktorý je mu geograficky najbližší. Statické súbory vašej stránky sú napríklad obrázky, videá, javascripty, fonty, css súbory a iné súbory, ktoré sa nemenia v určenom čase TTL = Time To Live.

Ak si váš web prehliada návštevník z USA, Ruska, Koréje, či Číny, ide mu pomalšie v závislosti od vzdialenosti od vášho servera. Stránka, ktorá sa vám zo Slovenska javí rýchla, vzdialenému návštevníkovi sa načítava pomalšie o latenciu, z Ázie je to katastrofa. CDN sa skladá z tzv. Edge serverov. Edge server je väčšinou reverzné proxy, to je taký server, čo načíta niečo z jedného zroja a podá to filtrované inému serveru. CDN rozdeľuje požiadavky pomocou Anycast technológie, to je metóda smerovania dát k najbližšiemu datacentru. Ak teda zapneme na vašej stránke CDN, váš súbor *.mojawebstranka.sk/logo.jpg bude mať po novom adresu cdn.mojawebstranka.sk/logo.jpg. Všimnite si rozdiel, pribudla tam subdoména „cdn“. Tá je smerovaná na službu CDN. Ak zadá do prehliadača adresu cdn.mojawebstranka.sk/* Číňan alebo Rus, bude načítaná z iného servera ako ak to urobí Američan.

Edge server si priebežne aktualizuje údaje z vašej pôvodnej stránky a servíruje vzdialeným návštevníkom iba čerstvé dáta. Na to, aby všetko fungovalo perfektne je potrebné správne nastaviť nie len CDN, ale aj pôvodnú stránku.

Komu sa CDN oplatí?

Ak ste firma, ktorá oslovuje zákazníkov vo vzdialených kútoch sveta, CDN je určené pre vás. Vaši klienti nebudú čakať desiatky sekúnd na načítanie vašej stránky. Ak máte klientov mimo Európy, zavolajte nám.

Kedy sa CDN neoplatí?

Ak máte klientov hlavne z Európy, s našim hostingom CDN nepotrebujete. Hosting prevádzkujeme v datacentre, ktoré má peering s veľkými providermi ako Google alebo Facebook a prepojenie na optické káble providerov svetovej kvality, klient si nevšimne zásadnú latenciu ani v New Yorku.

Testovali sme CDN od rôznych poskytovateľov a v rámci Európy dokonca naše servery boli rýchlejšie ako Edge servery niektorých poskytovateľov, preto CDN dokonca spomalilo načítanie stránky na Slovensku, lebo nie každý CDN provider má Edge server na Slovensku alebo v Čechách.

CDN sa oplatí hlavne ak plánujete osloviť veľa klientov v USA, Ázii, v Austrálii a podobne. Tam sú medzi mestami veľké vzdialenosti a CDN sa stáva takmer samozrejmosťou, hlavne ak váš origin server je na Slovensku.

Koľko stojí CDN a za čo sa platí?

V závislosti od poskytovateľa CDN platíte v priemere okolo 0.4 – 0.8€ za GB. Pri CDN sa neoplatí veľmi šetriť. Ak máte už investovať do CDN, provideri, ktorí majú iba 16 Edge serverov majú možno nižšie ceny, ale tie výkony nie sú porovnateľné s veľkými hráčmi ako Amazon, CloudFlare, Azure, Akamai a podobne.

Kto poskytuje najlepšie CDN?

My sme testovali takmer všetky dostupné top svetové CDN služby od najlacnejších po najdrahší Akamai.

Najlepšie skúsenosti máme s zatiaľ Amazonom, má obrovský počet Edge serverov po celkom svete, za rozumnú cenu a rýchlosťou je porovnateľný so špičkou v tejto oblasti. Ich služby sa neustále zlepšujú a majú transparentné ceny, presne viete za čo platíte.

Vieme vás napojiť na akéhokoľvek providera CDN, no menších hráčov sme po našich testoch prestali zapájať a odporúčať, lebo ak sú aj dobrí výkonom, tak s malým počtom Edge serverov sú vždy skôr špecializovaní na konkrétnu oblasť alebo kontinent.

Najväčší Akamai a Google sme zatiaľ vylúčili z našich služieb. Akamai nemá zatiaľ transparentné cenníky a implementácia je technicky pomerne náročná. Majú vysoké sumy, ku ktorým sa klient musí pri odbere zmluvne zaviazať. Google zatiaľ nepodporuje origin server mimo Google Cloud, takže by ste museli celú infraštruktúru presunúť do Google Cloudu.

Máte otázky?

Zavolajte nám pre konkrétne odporúčania a riešenia, pýtajte sa v diskusii.

Niečo o nás

Ďakujeme, že čítate naše články, ak práve rozmýšľate nad Google reklamou alebo novou webstránkou, ozvite sa nám, poradíme Vám a spravíme grafický návrh zdarma.

Návrh dizajnu zdarma

Uvažujete nad novým webom, alebo plánujete modernizáciu starého?

Využite našu akciu, vypracujeme Vám návrh dizajnu zadarmo.