Vyberte stranu

Pre väčšinu e-shopov e-kasa nie je povinná. eKasa sa týka hotovostných operácií, dobierka má výnimku. V článku sa dozviete, kto presne má povinnosť eKasu používať.

Pre koho je povinná

eKasu majú povinnosť používať podnikatelia, ktorí prijímajú platby za tovar alebo v služby v hotovosti. Existuje len málo výnimiek, ktoré sú vymenované v zákone č. 289/2008 Z. z.  § 3., medzi výnimky patrí napríklad predaj cenín, dennej tlače či predaj tovaru prostredníctvom predajných automatov.

Čo je eKasa?

eKasa je názov nového systému, podľa ktorého musia byť všetky elektronické registračné pokladnice online napojené na systémy finančnej správy.

Od kedy je povinná?

Termín povinného napojenia na eKasu od 01.04.2019 platí pre novovzniknutých podnikateľov alebo podnikateľov, ktorí prvý krát začnú prijímať hotovostné platby po 1. apríli 2019.

Termín 01.07.2019 platí pre všetkých ostatných podnikateľov, ktorí doteraz mali povinnosť používať Virtuálne registračné pokladnice (VRP) alebo Elektronické registračné pokladnice (ERP).

Kedy nemusí prevádzkovateľ e-shopu používať eKasu?

Používanie eKasy nie je povinné pre podnikateľov, ktorí úhrady faktúr za predaj tovaru a služieb prijímajú iba bezhotovostne. Podľa zákona č. 289/2008 Z. z. § 3 odstavec (2) nie je povinnosť používať eKasu ani pri predaji tovaru na dobierku.

V praxi to znamená, že ak e-shop predáva tovar iba online a platby prijíma iba bezhotovostne – bankovým prevodom, online platobnou kartou alebo na dobierku, povinnosti vyplývajúce z eKasy sa ho netýkajú.

Kedy musí prevádzkovateľ e-shopu používať eKasu?

V prípade, že majiteľ e-shopu prevádzkuje zároveň kamennú predajňu, v ktorej prijíma hotovostné platby, nové povinnosti vyplývajúce z eKasy sa ho týkajú.

Na výber sú dve možnosti:

  1. Virtuálna registračná pokladnica (VRP)
  2. On-line registračná pokladnica (ORP)

Podnikateľom, ktorí používajú Virtuálnu registračnú pokladnicu (VRP) zavedením eKasy nevznikajú žiadne nové povinnosti. VRP automaticky spĺňa podmienky online pripojenia.

Podnikatelia, ktorí doteraz používali elektronickú registračnú pokladnicu (ERP) majú povinnosť prejsť na používanie on-line registračnej pokladnice (ORP).

Informácie ako požiadať o registráciu pre VRP alebo ORP, rovnako ako aj zoznam certifikovaných dodávateľov ORP pokladničných systémov nájdete na portáli Finančnej správy.

Niečo o nás

Ďakujeme, že čítate naše články, ak práve rozmýšľate nad Google reklamou alebo novou webstránkou, ozvite sa nám, poradíme Vám a spravíme grafický návrh zdarma.

Návrh dizajnu zdarma

Uvažujete nad novým webom, alebo plánujete modernizáciu starého?

Využite našu akciu, vypracujeme Vám návrh dizajnu zadarmo.