Vyberte stranu

V článku sa dozviete aké sú 4 hlavné typy web hostingu a ako si vybrať dobrý hosting pre svoju webstránku.

Typy hostingu

Štyri hlavné typy hostingu sú:

  1. Zdieľaný hosting
  2. Virtuálny server (VPS hosting)
  3. Dedikovaný hosting
  4. Hybridný

Výber vhodného typu závisí od množstva návštevnosti akú očakávate, od množstva dát, ktoré budete potrebovať a od náročnosti a požiadaviek na výkon servera, ktoré bude Vaša webstránka mať.

Zdieľaný hosting

Zdieľaný hosting je taký, keď je na jednom serveri umiestnených veľa, stovky či tisíce, webstránok, ktoré sa delia o výkon a úložný priestor servera. Jedna náročná webstránka s vysokou návštevnosťou, preto môže spomaliť ostatné webstránky umiestnené na tom istom serveri. Obvykle je toto najlacnejší typ hostingu, ktorý ale nemusí spĺňať všetky potreby firemnej webstránky.

VPS hosting

Pri tomto hostingu je Vaša stránka tiež umiestnená na serveri s inými, ale zdroje ako úložný priestor a pamäť sú vyhradené pre Vašu webstránku. Záťaž na inej webstránke preto neovplyvní výkonnosť a rýchlosť načítania Vašej stránky.

Dedikovaný server

Celý server je vyhradený iba pre Vašu webstránku. Toto riešenie je obvykle najdrahšie. Má zmysel pre webstránky s vysokou návštevnosťou, špeciálnymi požiadavkami na technické parametre a nastavenia alebo pri potrebe extra bezpečnosti.

Pri nevhodnom výbere hostingu budete alebo zbytočne veľa platiť alebo Vám nebude stačiť či už rýchlosťou, výkonnosťou alebo dátovým priestorom.

Pomalé načítanie webstránky negatívne ovplyvní ochotu Vašich návštevníkov a zákazníkov nakupovať od Vás.

Negatívne ovplyvní Vašu ochotu robiť úpravy na stránke a držať ju aktuálnu, lebo Vám samotným sa nebude chcieť čakať na načítanie editora.

A rýchlosť načítania webstránky je aj jedno z kritérií pri SEO – optimalizácii stránky pre vyhľadávače.

Hybridný hosting

Tento typ hostingu používame aj my na Mojawebstranka.sk. Namiesto toho, aby ste mali Vašu stránku na serveri nejakého lacného hostingu, kde je nasekaných niekoľko tisíc ostatných webov, webstránka bude na dedikovanom serveri zdieľaná iba s vybranými klientmi. Naše dedikované servery sú nadupané rýchlou RAMkou, NVMe SSD diskmi, super konektivitou v Európe aj do sveta.

Na rozdiel od klasického zdieľaného hostingu alebo dedikovaného hostingu, formou hybridného používame pre blaho našich klientov rôzne iné služby, ktoré používajú aj VPS, aj CDN aby ich stránka rýchlo nabehla aj v Číne či Austrálii alebo im aktivujeme Anycast DNS pre nižšiu latenciu, alebo oddelíme napr. e-mail na Google Cloud a aktivujeme službu G Suite, kde má klient na svojej doméne e-mailový systém od Gmail a môže zdieľať a pracovať s kolegami cez Google Calendar, Drive, Docs a podobne.

Výber hostingu

Každá webstránka potrebuje byť niekde umiestnená = hostovaná.

Ak si webstránku tvoríte sami, bude toto rozhudnutie na Vás. Ak tvoríte webstránku prvý krát, je ťažké odhadnúť aké parametre budete naozaj potrebovať. Skúsený web dizajnér alebo programátor Vám bude vedieť pomôcť s výberom hostingu vhodného pre Vaše potreby.

Napríklad ak používate WordPress a máte tam e-shop, nejaký nástroj na správu stránok ako Divi, Elementor, Beaver builder a podobne, tak potrebujete lepší hosting s viac RAM, aby ste nečakali na každé načítanie stránky niekoľko desiatok sekúnd.

Niektoré online služby a nástroje na tvorbu webov Vám hosting ponúknu ako súčasť ich služby. V opačnom prípade je potrebné hosting objednať a platiť ako samostatnú službu nevyhnutnú k behu webstránky.

Bezpečnosť a SSL certifikát

Bezpečnosť stránky je dôležitá vždy, ale v prípade online obchodu, ktorý prijíma platby kartou je úplnou nevyhnutnosťou.

Jedným zo základných bezpečnostných opatrení je zabezpečenie SSL certifikátu pre webstránku. Vďaka SSL certifikátu je komunikácia návštevníka s webstránkou šifrovaná, napríklad keď Vám píše cez kontakný formulár alebo platí kartou v e-shope.

Uistite sa, že prevádzkovateľ hostingu Vám s tým vie pomôcť.

Niečo o nás

Ďakujeme, že čítate naše články, ak práve rozmýšľate nad Google reklamou alebo novou webstránkou, ozvite sa nám, poradíme Vám a spravíme grafický návrh zdarma.

Návrh dizajnu zdarma

Uvažujete nad novým webom, alebo plánujete modernizáciu starého?

Využite našu akciu, vypracujeme Vám návrh dizajnu zadarmo.