Vyberte stranu

V článku sa dozviete čo je dôležité pri výbere názvu domény, ako si dobre vybrať a ako si ju objednať.

Predstavte si, že Adam vlastní stavebnú firmu, špecializujúcu sa na stavbu rodinných domov. Svoje služby poskytuje už roky, ale teraz sa rozhodol, že je čas vytvoriť si webstránku. Adam webstránku nikdy predtým nerobil a preto nevie kde začať a ako získať webstránku, ktorá bude dobre prezentovať jeho služby a nosiť mu nových zákazníkov.

Rozhoduje sa medzi troma názvami domén:

  1. adamsro.sk
  2. stavbadomu.sk
  3. peknebyvanie.sk

Najvhodnejší z týchto názvov je stabadomu.sk pretože popisuje jeho služby a pre ľudí bude ľahké ho vyhľadať. Doména adamsro.sk neobsahuje žiadne slovo spojené so stavbou domu a ľudia hľadajúci stavbu domu ho môžu podvedome vo výsledkoch vyhľadávania preskočiť. Doména peknebyvanie.sk nemá v svojom mene ani názov jeho firmy, ani nespomína stavebné služby, zároveň je veľmi všeobecná.

Názov domény sa dá prirovnať k nápisu aký by si fyzický obchod umiestnil nad svoj vchod.

Ideálne meno domény výstižne popisuje Váš biznis tak, že pre ľudí je ľahké Vás vyhľadať. Doména by mala byť čo najkratšia, malo by byť ľahké ju napísať a vysloviť. Pokiaľ je to možné, vyhýbajte sa mätúcim pomlčkám a čísliciam. Výhodou je ak názov domény obsahuje kľúčové slovo, ktoré by ľudia zadávali do vyhľadávača, keď budú hľadať služby alebo produkty ako tie Vaše.

Ako si objednať doménu?

V prvom rade je potrebné overiť či je doména voľná. Následne si ju objednáte priamo cez registrátora domén alebo to za Vás urobí web dizajnér alebo spoločnosť, ktorá Vám bude webstránku tvoriť.

Pri objednaní domény budete vypĺňať Vaše kontaktné údaje, ako údaje majiteľa domény. Tieto údaje budú zapísané do registra domén.

Ak doménu objednáte ako firma (právnická osoba), tieto údaje budú verejne dostupné v registri domén.

Ak doménu objednáte ako súkromná osoba (fyzická osoba, nepodnikateľ), tieto údaje nebudú verejne dostupné v registri domén.

Platba za doménu je spravidla na rok. Každý rok je potebné doménu predĺžiť a zaplatiť ročný poplatok, v opačnom prípade o doménu prídete a bude si ju môcť kúpiť niekto iný.

Niektoré spoločnosti ponúkajú možnosť predplatiť doménu aj na dlhšie obdobie, my vieme podľa pravidiel SK-NIC objednať .sk doménu až na 10 rokov.

Skontrolujte si, či je Vaša doména voľná:

loading
Please enter your domain.
Please verify that you are not a robot.

Akú koncovku domény si vybrať?

Ak sú Vaši cieľoví zákazníci na Slovensku, vyberte si doménu s koncovkou .sk.

Ak plánujete robiť stránku pre zahraničných návštevníkov, alebo multijazyčnú webstránku, ideálna voľba je doména s koncovkou .com.

Ak prevádzkujete neziskovú organizáciu dobrá voľba je aj koncovka .org. V prípade vzdelávacích organizácií je zaujímavá aj doména s koncovkou .edu.

Kúpiť si doménu sám alebo cez hosting?

V prípade, že by ste napríklad chceli vytvoriť webstránku s Mojawebstranka.sk, tak je lepšie si doménu objednať cez nás alebo ju previesť ku nám.

O doménu neprídete, dostanete od nás tzv. autorizačný kód, ktorý kedykoľvek môžete použiť na transfer domény k inému dodávateľovi, nie ste žiadno viazaný.

Dôvod na presun ku nám je jednoduchý, záznamy o doméne v registri obsahujú aj tzv. DNS servre a my potrebujeme na nich menit DNS záznamy niekoľko krát počas našej práce. Nastavujeme DNS záznamy typu A, aby sme označili IP adresu servera, na ktorý má doména smerovať, MX záznamy na to aby správne fungovali e-mailové schránky a TXT záznamy, aby sme nastavili protispamové opatrenia (SPF, DKIM) a overili Vás pre Google a Bing konzoly. Zakaždým by sme si tak museli od Vás žiadať heslo k Vášmu registrátorovi domény. Takto Vám nastavenia urobíme bez zbytočného zdržovania my a ak sa zmení v našej technickej infraštruktúre nejaká IP adresa, tak ju automaticky upravíme na novú bez nutnosti Vás zdržovať a kontaktovať.

Máte otázky týkajúce sa domény, plánujte tvorbu webstránky?

Zavolajte nám a opýtajte sa čo Vás zaujíma: +421 950 499 567

Niečo o nás

Ďakujeme, že čítate naše články, ak práve rozmýšľate nad Google reklamou alebo novou webstránkou, ozvite sa nám, poradíme Vám a spravíme grafický návrh zdarma.

Návrh dizajnu zdarma

Uvažujete nad novým webom, alebo plánujete modernizáciu starého?

Využite našu akciu, vypracujeme Vám návrh dizajnu zadarmo.