Vyberte stranu

Aké sú možnosti prijímania platieb cez kreditné a debetné karty? Aké sú poplatky za transakcie, ako dlho trvá zavedenie platby kartou na vašom webe alebo e-shope? Čo všetko k tomu potrebujete, oplatí sa to a aké sú riziká?

Platobná brána je systém, pre potreby e-shopu je to online systém prevádzkovaný firmou, ktorá spĺňa rôzne bezpečnostné kritéria, je certifikovaná NBS. Platobné brány sú certifikované na prácu s osobnými údajmi a sprostredkovávajú vám možnosť platiť kartou alebo bankovým tlačidlom bez toho, aby ste museli prejsť sami certifikáciou.

Prijímanie platieb kartou

Platby sa dajú prijímať okrem dobierky, hotovosti aj cez kreditné a debetné karty.

Výhodou služby platobných brán je, že platobná brána vám zbiera na jednom mieste peniaze od zákazníkov, ktorí majú rôzne platobné karty a rôzne banky.

Ceny za transakciu sa pohybujú okolo 1.4% + 0.25€ alebo individuálna ponuka podľa obratu a rizikovosti. Ceny orientačné, líšia a od vašej bonity, krajiny zákazníka a obratu.

Príklad: Ak Váš zákazník zaplatí 100€ vo Vašom e-shope kreditnou kartou, poplatok za transakciu je 1.4€ + 0.25€ = 1.65€.

Vyplácanie

Vyplácanie prostriedkov je v závislosti na platobnej bráne väčšinou každý deň alebo týždeň v mene EUR, niekedy sa dá dohodnúť aj v iných menách.

Konzultujte predaj v inej mene ako EUR s vašim účtovníkom, najľahšie je predávať len v EUR a nechať si všetko automaticky previesť z iných mien do EUR. Ak máte veľa zákazníkov z USA, tak sa od určitého obratu možno oplatí spočítať si kurzový rozdiel, vytvoriť si v banke USD účet a nechať si posielať USD na USD účet.

Zákazník vie zaplatiť kartou vydanou kdekoľvek na svete, ale transakcia bude prepočítaná potom do vami zvolenej meny podľa aktuálneho kurzu Visa a Mastercard. Tento kurz nie je verejný, ale Vy nie ste stratový, pretože kurzovú stratu znáša váš zákazník.

Proces registrácie

Ak chcete prijímať na Vašom webe alebo e-shope platby kartou, plánujte vopred. Keď našim klientom na Slovensku inštalujeme systém na platby kariet, inštalácia je zdarma, ale tam sa to celé ešte len začína. Pred spustením ostrej prevádzky Vás musia overiť podľa platnej legislatívy SR a EÚ, budete vypĺňať dokumenty pre oddelenie proti praniu špinavých peňazí AML ( Anti Money Laundering ) a celý proces zvyčajne trvá od 2 – 10 pracovných dní podľa platobnej brány.

V závislosti na platobnej bráne je proces online alebo treba navštíviť pobočku. U medzinárodných platobných brán ako je Stripe, Paypal, Braintree nie je potrebné navštíviť pobočku. Väčšinou platby umožnia prijímať okamžité, ale prostriedky vyplatia po úspešnom overení vašej firmy.

Aké dokumenty sa vyžadujú?

Väčšinou podpisujete alebo online odsúhlasujete zmluvu, naskenujete doklady totožnosti spoločníkov/konateľov a nahráte dokumenty, ktoré dokazujú vaše vlastníctvo a podiel vo firme.

Komunikácia medzi platobnou bránou a vami musí prebiehať bez nás, pretože sa bude pracovať s vašimi osobnými údajmi, podľa nariadenia NBS to tak musí byť. V skratke, oni vás overia, my vám to zapneme a do vašich financií a transakcií nevidíme vôbec. My Vám nainštalujeme v e-shope všetko potrebné a otestujeme platby cez tzv. testovací režim, po úspešnom otestovaní sa spustí ostrá prevádzka.

Ako vyzerá platba kartou v pokladni

Po aktivácii platobnej brány sa vášmu klientovi okrem Platby prevodom na bankový účet, hotovosti a prípadne dobierky, zobrazí aj Platba kartou, kde si môže vybrať spôsob platby. V závislosti od platobnej brány bude po úspešnej úhrade presmerovaný na potvrdenie objednávky a ostane na stránke, alebo ho presmeruje na externú platobnú bránu a po úspešnej úhrade zasa naspäť do e-shopu na potvrdenie objednávky.

Kvalitnejšie platobné brány nechajú zákazníka na vašej stránke po celý čas a všetko ohľadom platby vyriešia v pozadí. 

Výhody a nevýhody platby kartou oproti platbou prevodom na účet

Viac a viac ľudí na Slovensku sa osmelilo a využíva platby kartou, vďaka Amazonu, Google, Alza.sk a teraz aj nákupe diaľničnej známky cez internet už platba kartou je úplne bežná vec. Po kríze s Koronavírusom sa naučili platiť kartou aj zákazníci, ktorí platbu dovtedy poctivo odmietali.

Transakcia prebehne okamžite, overenie je okamžité, narozdiel od platby prevodom môžete produkt, ktorý máte skladom poslať v ten istý deň a nečakať na overenie platby, doba dodania sa zrýchli minimálne o jeden deň.

Platba kartou je niekedy drahšia. Klasický prevod na účet v rámci zóny SEPA ( Single Euro Payments Area ), kde sa platí na účty IBAN, je väčšinou 0 EUR alebo malý poplatok za transakciu. Platba kartou je v percentách + fixná čiastka napr. 1.4% + 0.25€. Pri klientovi napr. z USA je platba kartou výhodnejšia do určitej sumy, pretože sú vysoké poplatky za bankový prevod.

Platba kartou je pohodlnejšia, zákazník po platbe kartou okamžite dostane od e-shopu potvrdenku o zaplatení a má pokoj. Pri platbe prevodom na účet musí podľa inštrukcií z e-shopu nájsť heslo do internet bankingu, prihlásiť sa, zadať správny účet, referenciu platiteľa = kedysi variabilný symbol a nepomýliť sa, niekedy sa nedá platiť prevodom cez víkendy. Pri niektorých typoch transakcií je to otravné a platba kartou je vždy lepší varant.

Platba kartou a bezpečnosť

Čo ak váš e-shop niekto „hackne“ a ukradne všetky čísla kreditných kariet vašich klientov? Vám sa to nestane. Nie len preto, lebo máme super zabezpečené servery, ale preto, lebo platobná brána vám čísla kreditných kariet vašich klientov nezverí. Z Vášho e-shopu bezpečne odovzdáme číslo karty vášho klienta komunikáciou šifrovanou SSL certifikátom so serverom platobnej brány. Ušetrí vám to obrovské náklady, ktoré by ste museli vynaložiť na zabezpečenie, školenia, previerky a certifikácie, ktoré takto vôbec nemusíte robiť.

Každá platobná brána musí spĺňať štandardy PCI DSS compliance ( Payment Card Industry Data Security Standard ), čo je súbor noriem a odporúčaní pre spracovanie a skladovanie údajov obsahujúcich osobné údaje a údaje platobných kárt. Veľké firmy sú certifikované, poistené a majú tieto data skladované na serveroch v strážených data-centrách. Nemusíte sa báť a máte o starosť menej.

Vrátenie peňazí tzv. Refund 

Ak sa vy dobrovoľne rozhodnete klientovi vrátiť peniaze, vytvoríte mu tzv. Refund, vrátenie peňazí a vášmu klientovi bude pripísaná naspäť na účet celá suma alebo jej čiastka, ktorú platil kartou. Toto sa deje napríklad vtedy, ak váš zákazník požiada o vrátenie tovaru v zákonnej lehote do 14 dní, alebo uznáte, že zákazník má právo na vrátenie peňazí a podobne.

Kto znáša poplatky za transakciu pri vrátení peňazí?

Záleží od platobnej brány, niekde vám poplatok za transakciu stornujú. Niekde ho neplatíte do 7 dní. Niektoré platobné brány zaúčtujú poplatok iba za nevrátenú čiastku a niekde znáša poplatok obchodník.

Poplatky za tzv. Chargeback

Ak váš klient v banke spíše reklamáciu a posťažuje sa, že ste mu neoprávnene strhli z účtu sumu, banka alebo priamo zruší transakciu alebo začne vyšetrovanie.

Vyzve vás na základe vašich obchodných podmienok doložiť, že transakcia prebehla a produkt alebo služba boli poskytnuté zákazníkovi v súlade so zákonmi a obchodnými podmienkami na vašom webe.

Ak nedokážete doložiť transakciu, bude vám odobratá suma a zaúčtovaný poplatok Chargeback, ktorý budete mať v obchodných podmienkach podpísaných s platobnou bránou.

Koľko stojí Chargeback záleží od platobnej brány, ceny sa pohybujú v priemere okolo 15€. Ak obchodník doloží právoplatnosť transakcie, tak väčšinou neplatí poplatok.

Týchto poplatkov sa netreba báť, poctivý obchodník, ktorý dodržal obchodné podmienky by mal vždy vedieť obhájiť správne dodanie tovaru a služby. Chargeback účtuje väčšina zahraničných platobných brán.

Aké iné platobné brány podporuje náš e-shop?

Pre klientov na Slovensku sú k dispozícii platobné brány ako Stripe, Besteron, Braintree, Paypal, Cardinity, PayMill, 2checkout a veľa iných. Ako najvýhodnejší pre Slovákov považujeme Stripe alebo Besteron, ale vždy závisí od obratu, bonity, priemernej objednávky, v akej mene potrebujete prostriedky vyplácať a podobne.

Kontaktujte nás pre podrobnejšie informácie.

Niečo o nás

Ďakujeme, že čítate naše články, ak práve rozmýšľate nad Google reklamou alebo novou webstránkou, ozvite sa nám, poradíme Vám a spravíme grafický návrh zdarma.

Návrh dizajnu zdarma

Uvažujete nad novým webom, alebo plánujete modernizáciu starého?

Využite našu akciu, vypracujeme Vám návrh dizajnu zadarmo.